vrijdag 16 april 2010

Postelein

Postelein is een oer-Hollandse groente maar doet met z'n fris zure smaak haast exotisch aan. De blaadjes van dit groene gewas zijn betrekkelijk klein, de helft van deze groente bestaat uit blad en de andere helft bladsteel. Er bestaat winter- en zomerpostelein. Winterpostelein is een teer plantje waaraan ruitvormig blaadjes zitten. Winterpostelein wordt meestal gebruikt voor salades of stampot. De zomer postelein is wat forser van structuur, de stengels en de blaadjes zijn vleziger, deze is geschikt om te koken.

Teelt
De kiemduur bedraagt 3 tot 7 dagen. Bij lage temperaturen zal het zaad slecht kiemen en de planten snel in het zaad schieten. Postelein verkiest vochthoudende humusrijke licht bodemtypes. Vermenigvuldiging vindt plaats door zaad. Een maand na het zaaien kunnen de eerste jonge blaadjes worden geplukt.

Teeltschema
Koud glas: zaaien in april t/m augustus, oogsten in mei t/m september. Volle grond: zaaien in mei t/m augustus, oogsten in juni t/m september

Consumptie
Maak de postelein schoon, was de groente en kook ze in een pan met het aanhangende water en een snufje zout in ongeveer 10 minuten gaar. Voeg een klontje boter toe en bind eventueel met maïzena of aardappelmeel. Verder te bereiden met Bechamelsaus, kaassaus en/of met paneermeel gratineren onder de grill.

Jonge bladeren zijn geschikt voor salades en vormen een uitstekende combinatie met riblappen, klapstuk, braadlappen, rollade, gehakt, karbonade, blinde vinken, varkenslappen, saucijzen en slavinken. Verder zijn de jonge posteleinbladeren lekker bij rode bieten, tuinbonen, nieuwe aardappelen, spinazie en tomaten. Een veelvoorkomend gerecht in het Midden-Oosten is fijngehakte postelein met een knoflook-yoghurtdressing bij gegrild vlees. Oudere bladeren kunt u geblancheerd als groente serveren.
 
Bewaren/bewerken
Postelein is knapperig vers het lekkerst. Zorgvuldig wassen, goed uit laten lekken en voor het koken (grof) snijden.

In de koelkast niet langer dan twee dagen bewaren. Beslist niet in een gesloten verpakking. Postelein kunt u het beste invriezen in de maanden juni, juli en augustus. De blancheertijd is 1,5 minuut.

Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram gekookte postelein zonder zout:
Energie: 68 KJ, 16 Kcal
Eiwit: 2 g
IJzer: 3 mg
Koolhydraten: 2 g
Natrium: 30 mg
Calcium: 125 mg
Vet: -
Vezels: 2.5 g
Vitamine C: 4 mg

Voedingwaarden per 100 gram rauwe postelein:
Energie: 34 KJ, 8 Kcal
Eiwit: 1 g
IJzer: 3 mg
Koolhydraten: 1 g
Natrium: 30 mg
Calcium: 125 mg
Vet: -
Vezels: 2.5 g
Vitamine C: 20 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten