Kousenband is een lange peul die kan groeien tot negentig centimeter. Onder warme omstandigheden zijn zulke lengtes mogelijk. Daarom worden de kousenbanden in Nederland meestal niet langer dan dertig tot veertig centimeter. De smaak heeft overeenkomsten met de sperzieboon, maar de kousenband is pittiger.
Consumptie
Het lekkerst smaakt kouseband met ingrediënten uit de Surinaamse keuken zoals zout vlees, pittig varkens of rundvlees, (gedroogde) garnalen, rijst en zuurgoed. Onmisbaar bij de bereiding van kouseband zijn ui, knoflook en pepertjes.
Bewaren/bewerken
Op een koele plaats (12-14 °C) of in de koelkast (4-7 °C) is kousenband 3 dagen houdbaar.
Kousenband moet voordat het gebruikt wordt gewassen worden en de puntjes van de uiteinden afgesneden. Vervolgens de bonen in stukjes snijden.
Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram gekookte kousenband:
Kcal: 22
Vitamine C: 9 mg
IJzer: 1,1 mg
Vezel: 3,5 gram
maandag 19 april 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten