zondag 18 april 2010

Haverwortel

De haverwortel wordt ook wel armeluisasperges, witte schorseneren, oesterplant, boksbaard of keukenmeidenverdriet genoemd. De haverwortel behoort tot de composietenfamilie (Compositae oftewel Asteraceae). De gebruikelijke Nederlandse naam voor de soort (Heukels' Flora van Nederland) is Paarse morgenster.

Teelt
De plant kan worden gezaaid in maart tot mei, waarna er in oktober tot februari geoogst kan worden. De tot 30 centimeter lange, harige penwortel kan alleen in het eerste jaar geoogst worden, omdat hij in het tweede jaar te houtig wordt als ook de bloeiwijzen zich ontwikkelen.

Teeltschema
Zaaien in maart/april, oogsten in oktober t/m begin december

Consumptie
De haverwortel wordt hoofdzakelijk als wortelgroente gebruikt, maar ook de bladeren kunnen in salades worden verwerkt of op dezelfde manier als spinazie worden bereid. De zoet smakende, melksap bevattende wortel, waarvan de smaak aan oesters doet denken, is zeer voedzaam. De wortels moeten onder water worden geschild, vanwege het kleverige melksap.

Bewaren/bewerken
Wortels kunnen het beste op een koele droge plaats bewaard worden. Zie verder 'bewaren/bewerken' van de wortel.


Voedingsstoffen
Voedingswaarden van 100 gram verse haverwortel:
Energetische waarde: 82 kcal / 345 kJ
Koolhydraten: 16 gram
Eiwit: 1,4 gram
Vet: 0,2 gram
Vitamine C: 10 mg
Vitamine B1: 0,04 mg
Vitamine B2: 0,04 mg
Nicotinezuur: 0,3 mg
Calcium: 48 mg
IJzer: 1,4 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten