Pompoen is een zeer oud cultuurgewas en behoort tot de komkommerachtigen. In Midden- en Zuid-Amerika werden al 7000 jaar voor Christus pompoenen verbouwd. In de 16e eeuw werd de pompoen voor het eerst in Europa geïntroduceerd. De pompoen zien we vooral in het straatbeeld rond eind oktober. Pompoenen werden al geteeld door de Indianenvolkeren van het zuidoosten van de Verenigde Staten.
Het vruchtvlees van de Pompoen is vaster en minder waterig dan van de komkommer. De smaak van de oranje soorten doet denken aan wortel, maar meliger. Groene soorten hebben een notensmaak. De ene pompoen is zoeter dan de andere. De ronde soorten worden in Nederland pompoen genoemd, de langwerpige courgette.
Er zijn een aantal traditionele gerechten waarin pompoenpuree verwerkt wordt, zoals pompoentaart en pompoenbrood. Ook de oliehoudende zaden van de pompoen kunnen geroosterd gegeten worden en zijn een lekker borrelhapje.
Teelt
Teeltschema
Vroege teelt: zaaien in eind april/mei, planten in eind mei/juni, oogsten in september/oktober
Zonder beschutting: zaaien in eind mei/begin juni, planten in juni, oogsten in september/oktober
Consumptie
In Oost-Europa, Azië, Afrika en Noord- en Zuid Amerika worden veel meer Pompoenen gegeten dan bij ons in Nederland. Het vruchtvlees van de meeste Pompoenen heeft geen uitgesproken smaak en is daarom goed in gerechten te gebruiken waar veel kruiden aan te pas komen. Pompoen kan worden gebruikt als groente, in soepen, als nagerecht en zelfs verwerkt in gebak.
Bewaren/bewerken
Pompoenen moeten bij aankoop stevig aanvoelen. Zomerpompoenen moeten een glanzende schil hebben, terwijl winterpompoenen mat van uitzicht moeten zijn. Winterpompoenen worden best gekocht met een intacte steel. Zomerpompoenen hebben een beperkte houdbaarheid. Winterpompoenen daarentegen kunnen afhankelijk van de variëteit 2 tot 6 maanden worden bewaard. Bewaar winterpompoenen bij een temperatuur van 10 tot 15°C. Zorg dat de steel niet beschadigd is en verwijder eventuele restjes aarde.
Als de pompoen aangesneden is, kunt u het vruchtvlees nog enkele dagen in de koelkast bewaren of kunt u het invriezen in onmiddellijk bruikbare porties.
Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram:
Energie: 85 KJ
Eiwit: 0.6 g
IJzer: 0.3 mg
Koolhydraten: 4.2 g
Natrium: 2 mg
Calcium: 20 mg
Vet: 0.1 g
Vezels: 1.1 g
Vitamine C: 2.0 g
vrijdag 16 april 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten