vrijdag 23 april 2010

Ananas

De ananas stamt uit Zuid Amerika. Columbus ontdekte hem in Guadeloupe tijdens zijn tweede reis in 1493. De Spanjaarden verspreiden de vrucht over de rest van de wereld. De naam ‘ananas’ is afgeleid van de Indiaanse naam ‘Nana Meant’ wat kostelijke vrucht betekent.

De vrucht lijkt op een grote dennenappel. Hij bestaat uit een heleboel bessen die samen zijn gegroeid. De vrucht wordt (bijna) rijp geplukt, omdat deze moeilijk narijpt. Ananas heeft geel, sappig vruchtvlees met een zoetzure aromatische smaak.

Teelt
Het klimaat rond de evenaar is het meest geschikt voor ananasteelt. Al mag neerslag zeker niet ontbreken, de vrucht heeft namelijk door het jaar heen behoefte aan gelijkmatig verdeelde regenbuien. Droogte kan over het algemeen geen kwaad omdat de bladeren van de ananas dik zijn en water goed vast kunnen houden. Afhankelijk van de ananassoort kan de vrucht wel 30 centimeter lang en meer dan 4 kilo zwaar worden.

Het telen van een ananas duurt bijna twee jaar. Ananasplanten zijn erg gevoelig, één op de drie jonge ananasplanten overleeft het eerste jaar niet door onkruid, ziektes en schadelijke diertjes.

Door de teelt van immune soorten en het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen worden deze schadelijke gevolgen bij de reguliere ananasteelt zoveel mogelijk beperkt. Ook gebruikt men plastic op de grond om de groei van onkruid te onderdrukken. Ananas wordt het hele seizoen geoogst. De vruchtrijping moet gestimuleerd worden, dit door gebruik te maken van chemische middelen (zoals ethrel, acetyleen, ethyleen en propyleen). In biologische teelt zijn deze middelen verboden, wat de teelt arbeidsintensiever maakt.
 
Consumptie
Voor het consumeren dient u de ananas eerst schoon te maken. Een ananas schoonmaken kan op verschillende manieren.
  • Vrucht in schijven snijden, dik schillen, ingroeisels en kern verwijderen.
  • Vrucht in vier of acht stukken snijden (afhankelijk van de grootte), vruchtvlees in z'n geheel lossnijden van de schil.
  • Volgens het patroon diagonaal strepen uit de schil snijden. Op die manier dat alle ingroeisels worden verwijderd. Vrucht vervolgens in schijven snijden.
  • Snijd een kapje van de ananas (laat de kroon eraan). Hol de ananas uit. En vul de vrucht met een fruitsalade of een salade met vlees of vis.
Bewaren/bewerken
Om de rijpheid te testen bestaan er verschillende mogelijkheden. Verspreidt de vrucht een lekkere geur, heeft de vrucht glanzende ogen, laten de kroonblaadjes gemakkelijk los, voelt de vrucht veerkrachtig aan rond de steelaanzet en zijn de velletjes in de ogen van de ananas bruin, dan is de vrucht rijp.

Ananassen met kleine ogen en een sterk reliëf zijn extra aromatisch. Een goed gerijpte ananas heeft een zoet-zure smaak, bevat veel sap en heeft in vergelijking met andere zuidvruchten, een uitgesproken en sterk aroma. De belangrijkste ananasproducent voor Nederland is Ivoorkust. Daarnaast worden ananassen aangevoerd uit onder andere Brazilie, Colombia en Costa Rica. De vrucht is het gehele jaar verkrijgbaar met een extra grote aanvoer in de periode december tot april.

Ananas wordt bijna rijp geoogst. Het is een vrucht die moeilijk narijpt na het oogsten. Bewaar een ananas niet onder 8 graden Celcius (dus niet in de koelkast). Eenmaal te koud bewaard kan bij de ananas het zogenaamde lage-temperatuurbederf optreden. De vrucht wordt niet meer rijp en gaat vaak van binnenuit rotten. Bewaar een ananas bij kamertemperatuur. Is de vrucht rijp dan is de houdbaarheid bij 12 graden Celcius (in bijkeuken of kelder) nog 1 á 2 dagen.

Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram:
Calorieën: 50 kcal
B-caroteen: 0.02 mg
Vitamine B1: 0.07 mg
Natrium: 2 mg
Vitamine B2: 0.02 mg
Koolhydraten: 12g
Vitamine B6: 0.09 mg
Kalium: 200 mg
Vitamine C: 25 mg
IJzer: 0.4 mg
Calcium: 12 mg
Fosfor: 8 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten