vrijdag 23 april 2010

Longan

De longan wordt ook wel de kers van Azië genoemd. De vrucht wordt daar in grote hoeveelheden door de plaatselijke bevolking gegeten. De longan is iets kleiner dan de lychee maar heeft dezelfde geschubde schil. De schil is aanvankelijk oranje, maar verkleurt al binnen 24 uur na de oogst tot bruin. De logan heeft een muskaatachtige smaak en is zoeter en aromatischer dan de lychee en de ramboetan. Binnenin het glazige, witte vruchtvlees zit een bruine pit. Door deze bruine pit wordt de longan ook wel drakenoog genoemd, omdat die erop zou lijken.

Teelt
De longan groeit aan een tot 20 meter hoge boom en wel op dezelfde manier als druiven.
 
Consumptie
Erg lekker en verfrissend is de vrucht vers uit de schil. U kunt ze naar smaak met suiker bestrooien of combineren met andere vruchten in een fruitsalade.
 
Bewaren/bewerken
Pel de longan voor gebruik. Longan kan 1 tot 2 dagen bij kamertemperatuur worden bewaard, maar in de koelkast zijn ze zelfs meerdere dagen houdbaar.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram:
Energie: 267 kJ, 64 kcal
IJzer: 0.4 mg
Koolhydraten: 16.47 g
Calcium: 8 mg
Vitamine C: aanwezig

Geen opmerkingen:

Een reactie posten