zondag 25 april 2010

Cainito

De cainito of sterappel (niet te verwarren met het gelijknamige appelras) is de vrucht van een 8 tot 30 meter hoge, groenblijvende boom met een korte brede stam en bruin behaarde takken.

De vruchten zijn rond of ovaal en tot 10 centimeter groot. De buitenschil is dun, glad en glanzend en afhankelijk van het ras groen of roodpaars, donkerpaars tot violetbruin van kleur. De binnenschil is dik, taai en vlezig en bevat bittere, witte latex (melksap). Bij paarse rassen is de binnenschil 6 tot 13 millimeter dik en donkerviolet en bij groene rassen is deze 3 tot 5 millimeter dik en groenwittig. Onder de binnenschil ligt een laag sappig, witglazig vruchtvlees met een zoete doch flauwe smaak bij paarse rassen en met een zuurdere maar aromatischere smaak bij groene rassen. Onder dit vruchtvlees liggen tot elf glanzende, donkerbruine zaden. Op een doorsnede van de vrucht vormen deze zaden een sterpatroon.

Consumptie
De vrucht kan gehalveerd en uitgelepeld worden of worden verwerkt in gerechten en sappen. De schil is oneetbaar en het melksap uit de schil mag bij het opensnijden van de cainito niet op het vruchtvlees terechtkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten