vrijdag 23 april 2010

Cactusvijg

De cactusvijg of woestijnvijg is de vrucht van de cactussoort Opuntia ficus-indica en verwante soorten. De vruchten zijn rijp zodra de groene stekelige vruchten geel of rood verkleuren. De smaak is zoetig, soms aan de zure kant en lijkt enigszins op die van een peer.

Teelt
De cactusvijgplant bloeit in de zomer en ontwikkelt grote zaadbessen. Plant ze in een ruime kuip of grote bloempot. De cactussen hebben veel aandacht nodig en gaan vaker dood door te veel water dan door droogte. De plant moet binnen overwinteren bij een temperatuur van 10-12 °C. Planten in de lente.

De vruchten verkleuren tijdens het rijpingsproces van groen-geel naar oranje-rood. De stekels worden na de oogst machinaal verwijderd. Als de vrucht zacht aanvoelt is de cactusvijg rijp. De cactusvijg komt van nature alleen voor in vorstvrije, droge gebieden.
 
Consumptie
Een cactusvijg is rijp als de vrucht zacht aanvoelt wanneer we op de schil drukken. De smaak van de vrucht is zoet-zuur en lijkt op die van de peer. Het korrelige, waterige vruchtvlees is sappig en verfrissend. De kleine pitjes zijn eetbaar, net als die van de gewone vijg. De vrucht heeft een licht laxerende werking. -halveren en uitlepelen -on blokjes door fruitsalade met banaan, kiwi,meloen en papaja -plakjes bespenkelen met Grand Marnier of Cognac met ijs of slagroom -plakjes bij koud vlees met een fijne saus.
 
Bewaren/bewerken
Een goede manier om een cactusvijg te eten zonder zich te prikken aan de scherpe stekels is de volgende: men prikt de vrucht met een vork op en zet deze op een bord. Vervolgens snijdt men met een scherp mes beide uiteinden af en snijdt haaks hierop de schil door. Vervolgens rolt men met de vork (of met de hand - pas op de buitenkant van de schil niet aan te raken!) het vruchtvlees uit de vrucht.

Bewaren: In de groentelade circa 1 week.

Voedingsstoffen
Voedingswaarde cactusvijg per 100 gram:
Energie: 41 kcal, 172 kJ
Water: 87.6 g
Eiwit: 0.7 g
Vet: 0.5 g
Koolhydraten: 9.6 g
Vitamine C: 25 mg
B-caroteen: veel
IJzer: aanwezig

Geen opmerkingen:

Een reactie posten