vrijdag 23 april 2010

Guave

De guave is een peerachtige vrucht die tot ongeveer 12 centimeter lang kan worden. Meestal heeft de guave een groene of gele schil, terwijl het vruchtvlees, afhankelijk van het ras, groenachtig wit, donkerrood of roze is.

De vrucht is rijk aan vitamine C, B-caroteen en pectine. Het vruchtvlees is volrijp, zacht, sappig, door kleine steencellen korrelig, wittig, gelig, geelgroen of roze van kleur en in het midden vaak rood getint. De smaak is aangenaam zoetzuur aromatisch, op aardbei of peer gelijkend. De vruchten kunnen zaadloos zijn of afhankelijk van het ras tussen de 100 en 550 harde zaden bevatten, die tot 3 millimeter groot kunnen zijn.

Teelt
De guave gedijt in een vochtig en droog klimaat. De guave groeit op bijna iedere bodem, een goede drainage is aanbevolen. Het ontkiemen van de guave zaden gebeurt binnen 2 tot 3 weken, maar kan ook 8 weken duren. Het fruit rijpt 90 tot 150 dagen na de bloei. In Puerto Rico zijn er twee teelten per jaar, de kleine vruchten in de late zomer en de grotere vruchten in de late winter en het vroege voorjaar. In het noorden van India rijpt het belangrijkste gewas midden in de winter (ongeveer 450 vruchten per boom). De vruchten worden bij een groen-gele kleur geplukt en gedurende 6 dagen op kamertemperatuur gerijpt.
 
Consumptie
De guave kan na het schillen rauw worden gegeten of kan worden verwerkt in vruchtensalades en desserts of vruchtvleesmoes.

Bewaren/bewerken
Let bij het kopen op de rijpheid van de guave. Deze is namelijk pas rijp als ze een doordringende vrucht afgeven en de schil bij voorzichtig drukken meegeeft. De guave is tussen de een en drie weken houdbaar.

Voedingsstoffen
Voedingsstoffen per 100 gram:
Energie: 161 kJ 38 kcal
Water: 85.8 g
Eiwit: 0.9 g
Koolhydraten: 7.5 g
Suikers: 6 g
Vet: 0.5 g
Vezels: 4.3 g
Vitamine A: 0.07 mg
Vitamine B1: 0.04 mg
Vitamine B2: 0.04 mg
Vitamine B6: 0.10 mg
Vitamine C: 220 mg
Natrium: 5 mg
Kalium: 230 mg
Calcium: 10 mg
Fosfor: 25 mg
Magneet: 10 mg
IJzer: 0.40 mg
Koper: 0.10 mg
Zink: 0.20 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten