donderdag 22 april 2010

Pepino

De pepino is de vrucht van Solanum muricatum. De vrucht wordt ook wel appelmeloen of meloenpeer genoemd. De pepino is een ronde of ovale 10 tot 15 x 8 tot 10 centimeter grote bes. De kleur van de dunne schil is geel of groenig met roodbruine vlekken of strepen. Het lichtgele, zachte, zeer sappige, zoete vruchtvlees smaakt naar meloen en peer.

Teelt
De plant kan worden vermeerderd door zaaien of stekken. Een uit zaad geteelde plant kan na vier of vijf maanden al bloemen produceren, een stek zal dit nog eerder bloeien.
 
Consumptie
Het gebruik van pepino's varieert sterk. Vaak wordt de vrucht gebruikt als dessert. De pepino combineren in andere fruitsalades en schotels is erg populair.
 
Bewaren/bewerken
Rijpe pepino's zijn nog circa 3 dagen tot 1 week houdbaar in de groentelade. Onrijpe pepino's zijn in de groentelade meestal enkele weken houdbaar.
Voor consumptie de pepino dun schillen, halveren, en de kern met de pitjes verwijderen. Snel gebruiken of tegen verkleuren besprenkelen met citroensap.

Voedingsstoffen
Voedingswaarde pepino per 100 gram:
Energie: 80 kcal, 258 kJ
Koolhydraten: 22 g
Kalium: 176 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten