donderdag 22 april 2010

Noni

De noni is de vrucht van een tot 6 meter hoge groenblijvende, diepvertakte boom met vierkantige takken.

De tot 15 centimeter grote vruchtverbanden zijn eivormig of ovaal en meestal niet gelijkmatig ontwikkeld. De dunne, rijp bleekgroene of roomwitte schil is onregelmatig gesegmenteerd; ieder segment was ooit een bloem en draagt een grote, bruinachtige navel, de vergrote ring van de bloemkelk. Ook binnen blijven de vergroeide vruchtbeginselsen herkenbaar. Ze omvatten elk een glanzend bruin circa 8 milimeter groot zaad. De zaden zijn omgeven door zacht, glazig-wit vruchtvlees, dat weinig smakelijk is en onaangenaam naar kaas ruikt.

Consumptie
De vruchten worden in Azië rauw gegeten. De schors bevat een rode kleurstof en verhitte of verwelkte bladeren worden als pijnstiller voor uitwendig gebruik toegepast. De noni wordt ook veel als sierplant toegepast.
 
Bewaren/bewerken
Nadat de noni geopend is in de koelkast bewaren en binnen een maand gebruiken.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde noni(sap) per 100 gram:
Energie: 15.3 kcal
Vet: 0.1 g
Koolhydraten: 3.4 g
Suikers: 1.49 g
Eiwit: 0.43 g
Vocht: 95.67 g
Vitamine C: 33.65 mg
Natrium: 10.5 mg
Calcium: 10.1 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten