zondag 25 april 2010

Pruim

De heerlijke vitaminerijke dorstlesser is er niet het hele jaar maar zijn er in het seizoen in grote diversiteit. Omdat de rassen gespreid over het seizoen op de markt komen kunnen we lang genieten van deze heerlijke vrucht.

De pruim groeit aan bomen die van 3 tot 7 meter hoog kunnen worden. De vorm van een pruim is eivormig. De kleur loopt uiteen van blauwzwart tot rood en geel. Enkele soorten zijn: Reine Claude d'Oullins (groot met een groene tot gele schil), Reine Claude d'Althan (roodpaars met een goudgeel vruchtvlees), Reine Claude Crottée (klein met een groengele schil), Monsieur Hâtif (langwerpig met een paarse kleur en geel vruchtvlees), Czar (klein en paarsblauw), Tragedie (langwerpig, geel met donkerrode vlekken) en de dubbele bakpruim (blauw met geel vruchtvlees).
 
Teelt
Californië, Frankrijk, Chili en Argentinië zijn de grootste pruimenleveranciers. Rijpe vruchten worden in droogtunnels gedroogd en daarna opgeslagen in koelruimten. Ze bevatten dan nog 18-20% vocht. Na het blootstellen aan warme, niet geheel droge lucht, is het vochtgehalte ± 24%. Voorgeweekte (tenderized) pruimen hebben een vochtgehalte van maximaal 35%. Om bederf tegen te gaan ondergaan ze een behandeling met ascorbinezuur en worden in de verpakking gepasteuriseerd.
 
Consumptie
Pruimen zijn heerlijk zo uit de hand, tussendoor, bij het ontbijt of als dessert. Maar ook als pruimencompote, pruimenmoes, pruimenjam, -gelei, -chutney, -saus. Pruimen in de fruitsalade, op brandewijn, door de yoghurt, door kwark of op een pruimentaart. Het smaakt allemaal heerlijk. Probeer ook eens pruimensaus bij tam konijn of bij varkensvlees. Pruimen op cognac zijn een delicatesse voor de feestdagen. Zoetzuur van pruimen met meloen en appel zijn een tractatie.
 
Bewaren/bewerken
Kies stevige pruimen. De vrucht moet echter bij een lichte vingerdruk iets meegeven. Te harde pruimen zijn nog niet rijp genoeg. Laat ook gedeukte exemplaren liggen.
Doorgaans zijn pruimen beperkt houdbaar. Ze zijn erg gevoelig voor te lage temperaturen. Bewaar ze daarom op een koele plaats, maar niet te lang.

Voedingsstoffen
Voedingswaarde per 100g pruim met schil:
Energie: 177 kJ, 42 kcal
Eiwit: 0.8 g
IJzer: 0.3 mg
Koolhydraten: 9.6 g
Natrium: -
Calcium: 8 mg
Vet: -
Vezels: 2.2 g
Vitamine C: 5 mg

Voedingswaarde per 100g gedroogde pruim:
Energie: 799 kJ, 188 kcal
Eiwit: 2.0 g
IJzer: 1.0 mg
Koolhydraten: 45 g
Natrium: 10 mg
Calcium: 30 mg
Vet: -
Vezels: 16.1 g
Vitamine C: 0 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten